Începând din acest an, având în vedere instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua Națională a Lecturii, Direcția Județeană pentru Cultură Bacău va prezenta în ziua de 15 a fiecărei luni o recomandare de carte, sub titlul Cartea Lunii.
Cartea lunii februarie 2022
Fondul de carte veche de la Mânăstirea Bogdana - Cartea românească veche (1642 - 1830); Catalog
Autori: Monahia Mihela RADU; Monahia Iuliana PĂDURARIU
Editura: Filocalia, ROMAN, 2021.
După cum aflăm din Cuvântul înainte al Prof. univ. dr. Olimpia MITRIC, „avem în față un volum provocator, scris cu suflet mare de monah, un instrument de lucru așteptat. Cu multă pasiune și acribie (. . .) sunt descrise 365 de titluri în 2386 de exemplare, cea mai veche carte fiind Evanghelia învățătoare (Govora, 1642). Cărțile provin din mănăstirile și schiturile desființate și din bisericile parohiale din județul Bacău. Este de admirat tenacitatea cu care s-au descifrat (. . .) toate însemnările (marginale de pe filele cărților, s. n.) în limbile română, slavonă și greacă.”
(. . .) „Varietatea însemnărilor este particularitatea acestui Fond de carte. Procedând la o clasificare a lor, predomină cele referitoare la circulația și la prețul cărților. Avem o adevărată colecție de criptograme și semnături (. . .) Între mulți alții, semnează ctitorii bisericilor din Tescani (Gheorghe/Iordachi Rosetti-Tescanu), Târgu Ocna și Pătrășcani (Vasile și Ștefan Roset), etc.”
Pe lângă comentariul însemnărilor de pe filele cărților descrise în Catalog, Studiul introductiv mai conține o încercare de reconstituire a Bibliotecii și a activităților culturale din cadrul Mânăstirii Bogdana, înainte de desființare, precum și o prezentare de ansamblu a Depozitului de carte veche.
Cu toate că volumul de față se adresează în primul rând specialiștilor și cercetătorilor, autoarele, Monahia Mihela RADU; Monahia Iuliana PĂDURARIU, au reușit să prezinte o lucrare de mare valoare istorică și religioasă, o apariție editorială fundamentală, putând fi consultată de toți cei interesați de viața cultural-religioasă a românilor din aceste ținuturi, după cum precizează în precuvântarea sa Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu a cărui binecuvântare s-a tipărit volumul ales de noi la rubrica CARTEA LUNII.