Observând tendința noastră de a admira adesea frumusețile aflate departe de noi, în țară sau aiurea, și de a ignora uneori minunile aflate chiar sub ochii noștri, Direcția Județeană pentru Cultură Bacău, cu ajutorul unui colaborator voluntar inimos, începe astăzi prezentarea sub formă de serial a monumentelor istorice din județ.
Absolut întâmplător, începem cu prezentarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Găiceana.
Pe una din colinele ce domină satul Recea, în anul 1808, cu ajutorul enoriașilor din cătunul Recea și din satul Găiceana, s-a ridicat o bisericuță din paiantă. Aproape șaizeci de ani mai târziu, prințesa Ecaterina Sturdza-Miclăușeni o reface aproape complet, devenind astfel ctitor al bisericii.
Biserica este în formă de navă, cu altarul pe cinci laturi, decroșat, cu pridvor deschis adăugat în partea de vest, cu acoperiș piramidal, separat de acoperișul din șindrilă în formă de „coadă de rândunică” bisericii. Pereții se ridică pe un soclu de jumătate de metru, până la acoperiș.
Catapeteasma, pictată în anul 1864, este deosebită și constituie un punct de atracție. Sculptura artizanală de pe stâlpii pridvorului, pe ancadramentul ușii, pe ușă și pe spațiul dintre stâlpi (rozete, glastre cu flori) este relativ recentă.
Biserica se încadrează la exterior în stilul bisericilor maramureșene din lemn, iar la interior în stilul bizantin. O caracteristică interesantă este lipsa peretelui despărțitor dintre pronaos și naos. Trecerea timpului a dus la producerea unor deteriorări iminente, fapt ce a impus necesitatea unor intervenții și astfel, în a doua jumătate a secolului XX biserica a fost refăcută după model maramureșean, preluat de la o biserică de lemn din Techerghiol. În anul 1985, sub îndrumarea preotului Aurel Postelnicu, a fost refăcută sculptura ușilor.
Pe ușa de la intrare se poate citi: „AU RIDICAT ACEST HRAM ECATERINA STURDZA-MICLĂUȘENI ȘI CU POPORĂNII LA 1864 ȘI L-AU ÎNNOIT EVLAVIA CREȘTINĂ LA 1985”.
Mulțumiri: Dorinel Ichim, expert MC, pentru fișa analitică
Ovidiu Imbrea, filmări exterioare