Institutul Național al Patrimoniului (INP) anunță deschiderea Apelului de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice, sesiunea septembrie-noiembrie 2022.
Subprogramul pentru care vor fi acordate finanţări nerambursabile în cadrul prezentei sesiuni şi suma disponibilă: subprogramul proiectare – elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice, în vederea solicitării de finanţări în viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene (2021-2027) şi în cadrul diferitelor programe naţionale – 2.500.000 lei.
În cadrul subprogramului de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice se primesc propuneri pentru:
- proiecte de anvergură şi complexitate redusă, elaborate pentru toate fazele de proiectare (DALI, DTAC, PT şi DE, PFU);
- proiecte complexe, elaborate la faza DALI, inclusiv studii şi cercetări;
- proiecte pentru care există DALI avizat şi se elaborează fazele de proiectare DTAC, PT şi DE;
- proiecte fază unică (PFU) pentru componente artistice.
La selecţia de finanţare pot participa, potrivit Normelor metodologice privind cuantumul timbrului monumentelor istorice şi modalităţile de percepere, încasare, virare, utilizare şi evidenţiere a sumelor rezultate din aplicarea acestuia, aprobate prin H.G. nr. 1502/2007, astfel cum au fost modificate şi completate prin H.G. nr. 691/2019, Anexa nr. 5, art. 6, persoane fizice şi persoane juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosință pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric.
Suma disponibilă pentru finanţare nerambursabilă pentru sesiunea de finanţare I/2023 este de 3.000.000 lei. Suma maximă care poate fi solicitată pentru finanţarea unui proiect este de 250.000 lei. Finanţarea se acordă numai în condiţiile existenţei unor surse de finanţare proprii sau atrase ale beneficiarului finanţării, într-un cuantum care nu poate fi mai mic de 10% din valoarea totală a finanţării solicitate.
Perioada de pregătire şi depunere a proiectelor: 15 septembrie 2022-21 noiembrie 2022.
Termenul limită de înscriere a proiectelor: 21 noiembrie 2022, ora 14:00.
Ghidul solicitantului și documentele asociate programului, necesare înscrierii de proiecte în actuala sesiune de finanţare, sunt disponibile pe pagina web a Institutului Național al Patrimoniului, la secţiunea dedicată programului Timbrul Monumentelor Istorice, www.patrimoniu.ro/timbru.
Detalii şi clarificări pot fi obţinute prin e-mail la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau la numărul de telefon: 021/3366073, interior 114.