Tradiția nu este un punct fix, ci este un concept în continuă mișcare. Obiceiurile, datinile, credințele se statornicesc istoricește în sânul unui popor și se transmit, prin viu grai din generație în generație, constituind pentru fiecare grup social trăsăturile sale specifice. Așadar, fiecare generație adaugă propria amprentă, oricât de mică, pune propria cărămidă, pentru a consolida tradiția, pentru a o face mai puternică.
Costumul tradiţional românesc s-a purtat şi se mai poartă şi astăzi în unele părţi ale ţării, supus fiind însă evoluţiei continue. A mers în același ritm cu membrii comunității, a fost influențat de convieţuirea cu alte etnii, de legăturile comerciale, de vecinătatea și comunicarea cu alte popoare.
Începând cu anul 2013, ziua de Sânziene, nașterea Sfântului Ioan, este și ziua în care ne îmbrăcăm cu adevărat în haine de sărbătoare. Când soarele stă cel mai mult pe cer, Sânzienele cântă și dansează, dau roade holdelor și oamenilor, înmulțesc păsările și animalele, umplu florile de leac și de miros.
Meșterițele de la Șezătoarea Bacău nu pot sta cu mâinile în sân, pentru că dacă ar sta, nu s-ar mai vedea ce cămăși frumoase au cusut… Așa că au venit să ne arate tuturor ce frumoasă e ia românească autentică.
Iar noi, Direcția Județeană pentru Cultură Bacău, admirăm ce a ieșit din mâinile lor. Vă vom arăta în fiecare zi cămășile cusute de fiecare meșteriță, după modele vechi, alease după pofta inimii lor, dintr-o anumită zonă a țării (Bucovina, Bacău, Galați sau de prin alte părți), respectând întocmai cutumele zonei respective: materialele, croiul, pânza, dispunerea motivelor ornamentale, cromatica, punctele de cusătură și multe altele despre care știu numai minunatele doamne și domnițe.
Postările originale le puteți vedea pe pagina de facebook a grupului Șezătoare Bacău.
CAMASA DE FARAOANICamasa cusuta de Patrascu Claudia Petronela, din comuna Faraoani , premiata la Olimpiada mestesugurilor artistice pentru elevi care a avut loc in anul 2019, la Muzeul Astra Sibiu, este cusuta pe panza de casa veche din bumbac tors in casa, luata din lada bunicii ei. Aceasta camasa este cusuta cu fir de lana rosie in punctul batranesc infoiat. Croiul camasii este unul arhaic si este compus din 2 stani, fata spate plus 2 clini laterali, maneca are altita croita separat, incret nefunctional cusut cu bumbac, rauri costesate si pave.Altita este cusuta in sapte galoane marginite de un scranciobel decorat cu margele rosii, albastre si verzi, asemenea camasilor vechi din sat. Pe piept sunt cusute doua rauri cu lana rosie tot in punctul batranesc infoiat. Camasa este incheiata cu cheita purecel la prinderea stanilor de trupul camasii iar celelalte elemente sunt incheiate in urma acului. Incretirea camasii la gat a fost facuta cu un brezarau, dupa ce s-a cusut un drug fin cu lana. Circumferinta totala a camasii este de 120 cm.Claudia a cusut aceasta camasa in aproximativ jumatate de an, in timpul ei liber , in tot acest timp ea fiind o eleva eminenta de nota 10. Ea este deja la a treia camasa proprie, plus alte colaborari la diferite camasi cusute impreuna cu elevii Scolii populare de arte si meserii Bacau.
Carmen Cumparatu este din Iași și a vizitat șezătoarea noastră, așa am rămas în legătură virtuala și am fost părtașe la crearea acestei ii.Cămașă de sud, cusută pe pânză de casă, în perioada mai 2018 – iunie 2019, având ca sursă de inspirație planșa 168 din albumul E. Brătianu.Croiul cămășii este unul arhaic, fiind compus din doi stani pentru față și spate și câte doi clini laterali. Mâneca are altița croită separat. Lărgimea mânecii este de un stan la care am adăugat un clin de jumătate de stan. La gât are bentiță cu mărgele și fir metalic, montată pe cutulițe. Brățările de la mâneci sunt realizate și asamblate cu aceleași tehnici folosite la bentița de la gât.Dimensiunile la crud: stan față și spate 75/47.5, clini laterali 75/23.5, altița 23.5/32, mâneca 52/47.5 , clin mânecă 52/23.5, bentița la gât 6/47.5, brățară mânecă 6/23.5, pavă 6/6.Punctele folosite sunt: cruciulițe, în urma acului, la fir, lănțișor, șinătău, feston, cheiță.Materiale folosite: pânză de casă țesută de dna. Farcaș Felicitas, mătase Madeira, fir metalic, fir de bumbac Croșet Talmaciu Nm 60/2*3 pentru încrețul funcțional, mărgele Preciosa 15/0.
Cămașă veche de Bucovina!Cusuta de Mariana Adam , membra a sezatorii Bacău, pe panza de bbc, noua țesută in casa, cu fire de lana.Croiul arhaic deosebit și dispunerea câmpurilor ornamentale ne dezvăluie o cămașă extraordinară, unica in felul ei.Cămașă are un croi de cămașă dreapta însă are și altite asemenea cămășilor încrețite la gat. Altițele sunt cusute pe trupul cămășii, incretul și râurile costisate pe maneca. Punctele folosite la coaserea cămășii sunt punctul bătrânesc infoiat, in urma acului și la fir. Cromatica acestei cămăși este una deosebita, bine armonizată, dând impresia unei cămăși vechi de 100 de ani. Mariana s-a inspirat din cartea Portul popular de sărbătoare din Suceava!
Cămașă pentru fetițe!Aceasta cămașă este cusuta de doamna Nela Orandaru, membra a sezatorii Bacău, pentru o fetiță de 11 ani. Cămașă e cusuta pe panza de BBC de la Kelev, cu fire de bumbac, mătase și fir metalic. Punctele folosite sunt: cusătură bătrânească, la fir, cruciulițe, in urma acului și lănțișor. Incretul este funcțional, cusut cu fir de bumbac mercerizat. Cămașă are o lungime de 50 cm și lărgime aproximativ 100 cm. Croiul cămășii este arhaic, având altiță croita separat iar la gat bentiță montata pe cutulite.Cămașă este fina și prețioasă , cusuta cu mare atenție la detalii.
Cămașă cusuta de doamna Lili Baltag, membra a sezatorii Bacău, pe panza industriala de bumbac cu fire arnici de la Favil și este decorata cu mărgele. Cămașă are croiul din 4 stani: fata, spate și câte un stan la mâneci. Dispunerea ornamentelor pe mâneci este sub forma de tabla sau blana . Cămașă e cusuta cu punctele în urma acului și la fir.Aceasta cămașă este inspirata după o planșă de Galati și este cusuta pentru o persoana tânără și activa.
Camasa de Bucovina, cusută de doamna Roxana Căruceriu, altita separata, cusuta in perioada februarie-mai 2020, pe panza industrială. Inspirata dintr-o camasa prezenta in cartea "Portul popular femeiesc din Suceava" cusuta pentru fiica mea.Structura iei.Lungime fata - spate = 65 cm, latime fata -spate= 62 cm, lungime maneca (fara altita) = 60 cm, latime maneca = 50 cm, lungime altita = 20 cm, latime altita = 23cm.Altita cuprinde 5 module, fiecare S este cusut la 3 fire, cu fir de bumbac, muline Puppets negru, iar sinataul cu fir de bumbac de Talmaciu. Intre cele cinci module am innobilat altita cu fir metalic Anchor argintiu si auriu. Cele 23 de S-uri au fost imbogatite cu margele Miyuki Rocailles galbene si margele Toho rosii. Puncte de cusatura: sinatau, cruciulite, in urma acului.Incretul decorativ are 6 cm latime, 25 cm lungime si este cusut cu arnici rosu la 4/2 fire. Modelul este luat din albumul lui Kolbenheyer.Raurii manecilor au fost cusuti cu mouline Puppets negru si imbogatite cu margele Miyuki Rocailles galbene, Toho rosii, Miyuki Rocailles albastru. Puisorii sunt cusuti cu mouline Puppets negru si arnici rosu, la 2 fire de panza. Puncte de lucru folosite: in urma acului, cruciulite, scarita, infoiat, jumatati de cruciuliteRaurii de pe fata si spate sunt cusuti cu arnici rosu, respectiv arnici rosu si negru, la 3 fire de panza. Lungimea raurilor este de 43 cm. Camasa este incretita la gat cu ajutorul brezaraului.
Dana Focsa este din Iași dar are rădăcini în județul Bacau. De câțiva ani locuiește în Anglia și dorul de casă și-l ostoiește țesând și cosând cămăși. Este o femeie ambițioasă și harnică de numa. A cusut cămașa departe de casă, fara sa fi vizitat vreun muzeu, doar studiind din cărți și albume.Cămașă și o descrie astfel: Modelul este de Valcea din cartea Aureliei Doaga, "Cusaturi Romanesti", la care am facut cateva modificari (incretul) si adaugiri (interiorul romburilor de pe maneci, modelul de pe piept care lipsea din plansa si a trebuit sa il recompun in totalitate). Camasa a fost cusuta in perioada 2017-2019, pe superba panza de casa de bumbac natur tesuta de d-na Felicitas Farcas. Am cusut cu fir Cotton Viscose Drops, nuantele rosu si mustar, fir macrame bumbac Talmaciu, fir metalic Madeira si pentru innobilarea compozitiei am adaugat paiete metalice de 3mm si 4mm, suflate cu aur. Punctele de cusatura folosite sunt punct batranesc, scarita, bradut, cruciulita, punct de incret pt incretirea fodorilor. Croiala este una clasica 2 stani si 2 clini laterali, altite croite separat, maneci dintr-un lat de panza, bentita la gat.
Cămașă cu Ingradea! Cămașă este cusuta de Livia Ciocan, o veterana a sezatorii Bacău. A cusut cu fire de bumbac , pe panza de bumbac in punctele la fir, in urma acului și sabac. Cămașă are un croi deosebit cu mâneci largi de 60 cm, altiță separata iar campurile ornamentale sunt specifice unei cămăși de sud. Măiestria ei se vede in finețea cusăturii și decorul făcut cu sabac.
Cămașă de Bucovina ! Doamna Magda Pintilie a venit acum doi ani la șezătoarea noastră. Discretă și talentata, și a dorit o cămașă cum nu are nimeni. Așa că încetul, inspirandu-se din planșele lui Eric Kolbenhayer, cu puțin ajutor din partea noastră a cusut o cămașă de poveste! Pe panza noua de casa din bbc de grosime medie, a cusut cu fire de bumbac o frumusețe de cămașă, în punctele la fir , in urma acului, lănțișor și butuci, cu incret decorativ multicolor, foarte armonios combinat . Raurii de pe mâneci, că un stol de păsări, au întregit cămașă . Încetul a intrat în poveste și...a ieșit o măiastră așa cum și a dorit. E prima cămașă, iar a doua e deja in lucru și sperăm să o termine până în toamnă.
Cămașă profesor-elev! Cămașă de sud, cusuta după un izvod de altita, aflat la MTR! Aceasta cămașă are o poveste tare frumoasa! Începută inițial de Claudia Petronela Patrascu pentru un concurs, a fost finalizata după doi ani cu o colaborare frumoasa intre mine și ea. Altițele și pieptul iei sunt cusute de Claudia iar incretul, bibilurile și încheierea le am facut eu. Panza industriala de in deasa și firele de mătase vegetală, le am ales de comun acord, cu scopul de a coase o cămașă de fata! La final am adaptat croiul format din 2 stani și 2 clini, astfel poate fi purtata de o persoană adultă. Cămașă este îmbogățită cu fir auriu și paiete mici metalice. Gulerul înalt care are cusut branel peste muchie cu fir auriu și cusătură peste cutulite o face sa semene cu celebrele cămăși din colecția Brătianu. Pentru motivele de pe pieptul cămășii ne am inspirat după o planșă de E. Bratianu. Altita este croita separat. Incretul funcțional cusut direct din cartea Aureliei Doaga, dă eleganta acestei cămăși, care este cusuta la 2 fire de panza (20/ cm), in urma acului, butuci și lănțișor.
Cămașă de Bucovina! Eu am denumit aceasta cămașă: Bucovina filigranata!
Cusuta de Mihaela Palosanu, in cadrul sezatorii Bacău, pe pânza de casa veche, cu fire Drops ( BBC cu mătase vegetală), cămașă este de o delicatețe deosebita. Inspirata după o ie din cartea Portul popular de sărbătoare din Suceava, cămașă are multe elemente adăugate sau transformate, dar rămâne în esență o cămașă de Bucovina, inconfundabila. Punctele folosite sunt la fir in incretul cusut cu mătase și punctul bătrânesc. Terminația mânecilor este atent bibilita. Cămașă este cusuta pentru fiica ei care o poarta cu drag.
Tanti Elisabeta Cosa, din comuna Faraoani, este un artist popular, chiar fără să o știe! Ea coase bundite, țese și coase cămăși, încă din copilarie. E pasionata și dornica să învețe pe oricine, tot ce știe. Însă, deși are o vârstă, nu se sfiește să învețe de la cei mai tineri că ea. Asta face artistul adevărat , se perfecționează continuu! Cămașă aceasta a fost pentru ea, o școală pentru punctul bătrânesc infoiat. A cusut si exersat până i a ieșit așa cum își dorea. Cămașă este inspirata după o cămașă veche din alt sat, dar cusăturile și punctele sunt aceleași, întâlnite la cămășile vechi din satele catolice de pe Valea Siretului. A cusut cu fire nu tocmai potrivite, PNA, insa cu grija i a ieșit o cămașă deosebita. Panza este de BBC, țesută industrial, croiul din 4 stani plus pava și este încheiată la gat cu brezarau. A cusut in timpul pandemiei, stand acasă în singuratatea ei, cu dorul după copiii și nepoții plecați în alte țări.
Cămașă bărbătească !Cămașă este cusuta de Valentin Huiban, in cadrul sezatorii Bacău. Dansul a venit la șezătoarea noastră, la început ca un om pasionat de tradiții. După expoziția de acu doi ani, de ziua iei, a venit la șezătoare și a întrebat timid: Oare as putea sa mi cos și eu cămașă ? Apoi, încetul Valentin a cusut aceasta cămașă iar anul trecut a expus o de ziua iei, la Complexul Muzeal Iulian Antonescu. Cămașă este cusuta pe panza de casa veche cu fire de bumbac, in punctele la fir, in urma acului și branel! Valentin este un cercetător și iubitor de frumos, este că cireașa de pe tort pentru șezătoarea noastră. Un om integru, responsabil și pasionat de arta.