PROIECT EDUCAŢIONAL
„Centenarul Unirii. Strămoșii mei – Eroii”
SCOPUL PROIECTULUI:
Pregătirea aniversării a 100 de ani de la luptele eroice de pe frontul din Carpații Orientali și de la Marea Unire.
OBIECTIVELE PROIECTULUI:
Promovarea valorilor naționale în rândul tinerei generații, a sentimentului de patriotism și a coeziunii sociale perimate, datorită nivelului scăzut de trai și a influenţei diverșilor factori socio-culturali.
Activitatea proprie a partenerilor să se bazeze pe elementele de cercetare, de căutare, de descoperire a cunoştinţelor, prin contactul lor direct, nemijlocit cu mărturiile trecutului.
Formarea deprinderilor de a folosi surse şi izvoare istorice.
Formarea unui limbaj cu specific literar, pentru redactarea unui text.
Implicarea voluntarilor din tânăra generație în cunoașterea valorilor istoriei naționale.
GRUPUL ȚINTĂ:
600 de elevi şi 90 de profesori din şcolile gimnaziale şi liceele județului, antrenați ca voluntari în proiect.
PARTENERI IMPLICAȚI:
Inspectoratul Școlar Judeţean Bacău – 0234/511899 (persoană de contact – inspector prof. Radu MIHĂILĂ)
Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău – 0234/512444 (persoană de contact – prof. dr. Anton COŞA)
Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale, filiala Bacău – 0234/511686 (persoană de contact – consilier Cristina TANASĂ)
DESCRIEREA PROBLEMEI:
Tânăra generație a început să piardă legăturile cu generațiile mai vechi și cu istoria națională. Globalizarea, rata mare a emigrației, nivelul scăzut de trai în comparație cu celelalte state membre U. E. – au determinat o diluare a identității naționale și a sentimentului patriotic.
Centenarul Marii Uniri este o bună ocazie de a restabili legăturile cu istoria şi un bun prilej de a valorifica aspecte omise în cei 100 de ani care au trecut de la Marea Unire. Proiectul are un caracter social și educativ, propunându-și să trezească dorința tinerilor de a cinsti eroismul soldaților căzuți în Marele Război și de a prețui jertfa străbunicilor.
Fiecare elev va fi încurajat să afle numele străbunicilor eroi, căzuți la datorie sau participanți la primul război mondial, inclusiv prin identificarea de medalii și decorații, obiecte provenite de pe front, scrisori, fotografii, amintiri, povestiri de la străbunici. Toate acestea pot fi cuprinse într-o „CRONICĂ DE FAMILIE”, scrisă de elevi cu sprijinul cadrelor didactice din unităţile de învăţământ ale judeţului Bacău.
Această cronică presupune:
- întocmirea de către fiecare elev a Arborelui genealogic al familiei
- scurtă descriere a evoluţiei familiei, începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea/prima jumătate a secolului al XX-lea şi până în prezent – cu scoaterea în evidenţă a informaţiilor referitoare la membrii familiei care au participat la primul război mondial
- imagini şi obiecte ale familiei respective (sfârşitul secolului al XIX-lea – mijlocul secolului al XX-lea).
OBIECTIVE OPERAŢIONALE:
- dovedirea înţelegerii şi reprezentării timpului istoric;
- dovedirea înţelegerii şi reprezentării spaţiului istoric;
- utilizarea celor mai adecvate metode de învăţământ, pentru a valorifica diversele mărturii păstrate de la străbunici.
MIJLOACE DE REALIZARE A OBIECTIVELOR:
- implementarea în școli a programului „Centenarul Unirii. Strămoșii mei – Eroii” (începând cu data de 27 februarie 2017)
- documentarea realizată de elevi în arhivele proprii, arhivele publice, biblioteci şi muzee (martie-octombrie 2017)
- editarea Arborelui genealogic (carton, 1 pagină format A3) şi a descrierii (hârtie, format A4), cumulată cu colecţionarea imaginilor şi obiectelor originale (până la 31 octombrie 2017)
- predarea materialelor, în vederea selectării, la sediul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău (1-6 noiembrie 2017)
- aniversarea Centenarului Unirii prin organizarea unei expoziţii cu cele mai reuşite „Cronici de familie” (1 Decembrie 2017)
- returnarea materialelor pentru a fi expuse în şcolile de provenienţă (3-5 ianuarie 2018).
Pentru înscriere, în vederea constituirii unei baze de date cu instituţiile de învăţământ care doresc să participe la proiect, profesorii interesaţi se vor adresa Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bacău, tel.: 0334/405423 şi 0771/679984, e-mail: djcbc@cultura.ro, până la data de 31 martie 2017.
Consilier,
Dr. Dimitrie-Ovidiu BOLDUR